woensdag 26 augustus 2015

Zuurdesembrood bakken/starter maken

Al jaren maak ik zuurdesembrood, mijn ervaring deel ik nu graag met jullie.
Hoe maak je een desempapje (starter):

Neem een glazen of porseleinen schaaltje en doe daar een paar eetlepels roggemeel in.
Voeg lauwwarm water toe, goed mengen met het meel. Zoveel water toevoegen totdat je een papje hebt, je moet hier stevig in kunnen roeren, oftewel het mag niet te dun zijn.

Plaats een schoteltje op het schaaltje en plaats het schaaltje in het raamkozijn (is de temperatuur gunstig, warmte van de verwarming of van de zon).

Laat het papje 1 dag staan.
De volgende 2 dagen roer je het papje 1x per dag even door.
Het papje gaat zuur ruiken en je ziet bubbeltjes.
De 4e t/m de 7e dag ga je het papje voeden door ieder dag 2 eetlepels roggemeel en wat lauw water toe te voegen en even door te roeren.Je zal dan het schaaltje moeten vervangen door een grotere schaal.

Nu kan je gaan bakken.

Maak de eerste keer een klein brood, kan je testen of het papje al genoeg werkt.

400 gram meel naar keuze, ik doe altijd 200 gram gebuild meel en 200 gram volkorenmeel
10 gram zout
225 ml lauwwarm water
scheut olie
desemstarter
Omdat ik brood bak met behulp van de Kitchen Aid zie je deze kom op de weegschaal, maar je kan ook prima een deeg kneden op de hand.
Meestal gebruik ik Keltisch zeezout uit de GuƩrlandestreek in Frankrijk, maar keukenzout is ook prima.
Voordat je de starter toevoegt roer je deze even door en doe je een klein deel in een glazen schaaltje, dit bewaar je met een dekseltje erop in de koelkast voor een volgende keer.
Ik gebruik hiervoor lege jampotjes met glazen deksel, deze zijn ook te koop bij dille en kamille.
Van alle ingrediƫnten kneed je een soepel deeg, wat meer meel toevoegen als het te nat blijft en uiteraard wat meer water toevoegen al het deel te droog is. Het is namelijk moeilijk om exacte hoeveelheden op te geven, is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid starter en de dikte van de starter. Ik doe dit allemaal 'op het oog', omdat ik al jaren ervaring heb. Je kneedt het deeg op je aanrecht, je trekt het af en toe even uit.
Het deeg goed kneden, de glutenstrengen moeten goed gevormd worden, oftewel het deeg moet elastisch worden. Het deeg mag als het klaar is niet aan je handen blijven kleven.
Plaats het deeg in een schaal.
Leg er een vochtige doek over en zet op een warme plaats, ik zet de schaal weer in het raamkozijn vanwege de warmte van de verwarming of de zon.
Laat het deeg rijzen, ik laat het meestal een uur of 7 rijzen, het komt niet op een uur op aan, dat is handig, je hoeft er niet voor thuis te blijven.
Als het deeg mooi gerezen is leg je bakpapier op een bakplaat of vet je een bakvorm in.
Deeg even doorkneden, platmaken en vervolgens oprollen tot een langwerpig brood of opbollen tot een bol. Op de bakplaat plaatsen of in de vorm leggen.
Afdekken met een vochtige doek en ongeveer een uur laten rijzen. De oven voorverwarmen op 200 graden (hete lucht).
Als de oven op temperatuur is het brood met een scherp mesje insnijden, zodat het tijdens het bakken goed kan uitrijzen.
Bij gebruik van een stoomoven 60 procent stoom gebruiken, bij gebruik van een hete lucht oven onderin de oven een schaaltje water plaatsen. Vocht zorgt voor een knapperige korst.
Het brood in de oven plaatsen en 30 minuten bakken.

Als je weer een brood wil gaan bakken, of als het papje krachtig genoeg is 2 broden, dan haal je de avond van tevoren het papje uit de koelkast. Je doet meel in een schaal, voegt het papje toe en roert dit met genoeg lauwwarm water tot een dik vloeibare substantie.
Afdekken met een bord en zo de hele nacht laten staan. De volgende morgen zul je zien dat er luchtbellen in het papje zijn ontstaan. 
Weer een schaaltje vullen met een klein deel van het papje, deksel erop en dit weer in de koelkast bewaren tot de volgende keer.

Ik bak 2 broden per keer, dan gebruik ik 800 gram meel. De ervaring leert hoeveel desem je hiervoor moet maken. Je kan aan het meel zonnebloempitten of sesamzaadjes toevoegen.
Misschien rijst het brood de eerste keer nog niet zo goed, maar hou vol, het papje wordt steeds krachtiger!

Succes ermee, mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag!

vrijdag 20 februari 2015

Tutorial stoffen mandje uit "Eline's Huis"


Het stoffen mandje uit het leuke en inspirerende boek "Eline's Huis" heb ik voor de tweede keer gemaakt, De eerste versie kan je bekijken op een eerder geplaatste post.
Dit keer laat ik stapsgewijs zien hoe je dit mandje kan maken.

Je hebt 5 verschillende lapjes stof nodig en voor de bodem effen linnen stof, deze is verkrijgbaar in off-white en taupe bij Ikea. En een bijpassend leuk kantje of bailletband met een kantje eraan.
4 Stofjes gebruik je voor de blokjes en 1 stofje voor de binnenkant en overslag, de kleur van het kantje zoek je bij de voeringstof.

Je begint met het knippen van de volgende lapjes:
4 x 4 lapjes van 8 cm bij 8 cm
1 voering van 29 cm bij 50 cm
linnen bodem van 29 bij 22 cm
Alle maten zijn inclusief 0,5 cm zoom! Zie voor de duidelijkheid onderstaand schema.
Nu ga je de lapjes neerleggen volgens bovenstaand schema, let hierbij op dat bij het dubbelvouwen van de lap 2 maal 4 vierkantjes aan elkaar genaaid worden, het wordt een rondje van 8 vierkantjes.
Zorg dus dat er dan geen 2 dezelfde lapjes naast elkaar zitten of schuin tegenover elkaar, is even puzzelen!
Tip: spelt alles eerst even, vouw dan de lap dubbel en kijk of de vierkantjes elkaar afwisselen.
Naai de vierkantjes aan elkaar tot een strook, vervolgens naai je de stroken aan elkaar en als laatste de stroken aan het linnen lapje.
Dan vouw je het geheel met de goede kant op elkaar dubbel en naai je de zijkanten aan elkaar.
Het zakje glad strijken, gelijk ook even het lapje voor de voering strijken!
Vervolgens vouw je het "zakje" open en legt de zijnaden op elkaar, zie tekening.
Afzonderlijk van elkaar stik je tweemaal de hoeken, zie schema tekening.


Dan neem je het stofje voor de voering en stik je dit op dezelfde wijze: een zakje naaien, open doen, naden op elkaar en twee hoeken afstikken.
Draai het buitenzakje met de goede kant naar buiten en het binnenzakje met de verkeerde kant naar buiten. Op de foto moet het buitenzakje nog gekeerd worden!
Steek de voering in het buitenzakje en spelt de bovenkanten aan elkaar vast. Spelt het bailletband aan de bovenkant, zodat het mandje is afgewerkt en stik het rondom vast.
Bovenkant omslaan en klaar is het mandje!
Mocht je toch nog vragen hebben dan hoor ik het graag! Succes ermee.